Natursten

Tilpas søgning
Brand

Pleje natursten

Natursten kommer fra forskellige stenbrud og bjergarter verden over. De kommer derfor i meget forskellige farver og materialer. Fælles for dem er, at det er et slidstærkt materiale, der kan være i din bolig i mange, mange år. Alligevel er det vigtigt med den rette pleje og vedligehold af dine natursten, og den proces kan du læse mere om herunder.

Læs mere
Tilpas søgning
Brand

Pleje af natursten trin for trin

Her på siden finder du en række produkter, der er særligt velegnet til natursten såsom marmor, terrazzo og mange flere. Vi giver en guide til, hvordan du kan anvende produkterne. Der er forskel på natursten, og derfor anbefaler vi, at du læser med her.

En god pleje af natursten indeholder:

  • Præ-imprægnering
  • Grundrens
  • Imprægnering
  • Vand

Start med præimprægering

Inden dine natursten overhovedet limes fast og fuges, kan du med fordel benytte vores præimprægnering fra FILA. Imprægneringen sørger for at lukke naturstenen af, inden der limes og fuges – og det er med til at styrke materialet.

Grunden til du overhovedet skal anvende dette produkt er, at natursten er et materiale, der er meget sugende. Det betyder altså, at de har brug for at blive forseglet, inden de bliver udsat for væske.

Få den rette hjælp

Når dine fliser er forseglet, kan de blive monteret af en autoriseret håndværker. Når de er monteret på korrekt vis, kan du begynde med vedligeholdelse og pleje af dine naturstenen. Om det så gælder gulv eller væg. Til pleje og vedligehold skal du bruge de produkter, vi kommer omkring nu.

PS87 – Grundrens med høj pH-værdi

PS87 er en grundrens, der er lavet specielt til at fjerne skidt og snavs fra dine natursten. Når det kommer til pleje af natursten, er det uhensigtsmæssigt at bruge kalkfjerner, og derfor er denne grundrens god. Den kan fjerne det sidste fugeslør fra overfladen.

Som udgangspunkt hedder blandingsforholdet 1:10. Det er vigtigt, det blandes op med lunkent vand, fordi det lunkne vand aktiverer stoffet i PS87. Vand gulvet af, inden du anvender PS87, så fugerne ikke tager skade i processen.

OBS: Hvis du har blanke natursten, er det meget vigtigt, du ikke anvender PS87, da det kan ødelægge den polering, dine natursten har fået. Dine natursten vil få et mat look, hvis du anvender produktet på dine polerede sten.

Vask dine fliser med FILA Cleaner Pro

Er dine natursten blanke, kan du anvende FILA Cleaner Pro i stedet. Så bibeholder du den glans, som dine polerede sten har fået.

Nu er du klar til imprægnering

Vask gulvet over med vand, og lad det tørre, inden du imprægnerer. Imprægneringen hældes ud på gulvet og fordeles jævnt. Du kan benytte en malerrulle for at sikre dig, at alle steder på overfladen har fået et lag beskyttende imprægnering.

Imprægner dine gulve 1-3 gange efter behov. Når gulvet er imprægneret, vil det være gangbart efter cirka to timer. Efter blot 24 timer vil gulvet være klar til, at du kan tage dig et bad.

Hvad er status nu?

Fugesløret er fjernet, og du har brugt dit badeværelse et par gange. Du synes, naturstenene trænger til at blive frisket op, og her kan du også bruge FILA Cleaner Pro.

Produktet er pH-neutralt, og det betyder, du kan rengøre alle overflader med det. Blandingsforholdet er her halvanden hættefuld til en spand med ti liter vand, der ikke er helt fyldt. Ligesom med PS87 skal også dette produkt blandes op med lunkent vand, så stoffet bliver aktiveret korrekt.

Brug det rette værktøj

Når din FILA Cleaner Pro er klar til anvendelse, er det vigtigt, du har det rette værktøj. Brug en klud der ikke fnulrer og anvend eventuelt en skrubbe til at fordele produktet på de områder, der trænger til det.

En dunk rækker til 1500 kvm, så den vil dække de fleste behov.

Afslut altid med vand – og undgå syre

Når dine behandlinger er færdige, skal du hælde vand på dine overflader, så du er sikker på, der ikke sidder rester af produkter på dine natursten.

Natursten tåler ikke syre, og derfor er det vigtigt, du altid anvender produkter, der ikke indeholder netop syre. Køber du produkter hos dit lokale supermarked, vil der ofte være syre i, og det kan potentielt skade dine natursten. Produkterne, der er listet ovenfor, indeholder ikke syre og er dermed helt sikre at bruge.

chevron-down