Alt du skal vide om de slidstærke keramiske fliser

Keramiske fliser kan bruges alle steder i hjemmet. De er både slidstærke og er nemme at vedligeholde. Keramiske fliser suger ikke vand og er derfor et naturligt valg til badeværelset. De findes desuden i et stort udvalg af farver, former og størrelser.

Populære keramiske fliser

Hvad er keramiske fliser?

Keramiske fliser består, ligesom alt andet keramik, af ler, der er brændt. Under produktionen kan der blandes farvestoffer eller mineraler i leren for at give flisen et bestemt look. Leret bliver herefter presset fri for væde og til sidst brændt. Det er derfor et ekstremt hårdført materiale.

Når vi taler om keramiske fliser, deler vi dem overordnet op i glaseret og uglaseret.

Glaserede fliser

I gamle dage lavede man den glaserede flise ud af den klassiske røde ler og malede en farve ovenpå. Malingen var som en glasur på flisen; deraf navnet. Farveforskellen på leren og glasuren gjorde det tydeligt at se, at flisen var glaseret.

Det er også derfor, at vi taler om slidstyrke ved de glaserede fliser. Farveforskellen gør det nemlig tydeligt at se, når glasuren med tiden bliver slidt af. Og det er netop den test, man laver, når flisen får sin slidstyrke.

Kategorier for slidstyrke

Slidstyrke 1
Kan kun bruges på væg.
Slidstyrke 2
Kan bruges på badeværelser og i private rum.
Slidstyrke 3
Kan bruges i alle rum i et privat hjem.
Slidstyrke 4
Kan bruges i private rum med udgang til have eller hvor man går ind med sko
Slidstyrke 5
Kan bruges i alle offentlige og stærkt befærdede områder.

Ny teknik gør slidstyrken mindre betydningsfuld

I dag er teknikken blevet mere avanceret. Flisen er stadig glaseret, men ved at farve basen af ler, kan man matche farvenuancen på glasuren. Det gør det mindre tydeligt at se, når der kommer ridser eller slid på flisen.

Der markeres derfor ikke længere på samme måde med slidstyrke.

Det er efterhånden kun med vægfliser, der har slidstyrke 1, at du skal være opmærksom på slidstyrken.

Uglaserede fliser

Den uglaserede flise har det samme materiale hele vejen igennem. Man taler derfor heller ikke om slidstyrke. Overfladen vil være en slags skorpe i stedet for en glasur. Flisen får dermed en anden struktur og et andet udseende end de glaserede fliser.

Har det nogen betydning om flisen er glaseret eller uglaseret?

Om en flise er glaseret eller ej behøver du i virkeligheden ikke bekymre dig så meget om. Det vigtigste er jo, hvordan flisen ser ud, og om den passer til dit behov. Du skal blot være opmærksom på, om flisen har en slidstyrke eller ej, så den ikke bliver grim med tiden.

Vælg størrelse og form

Keramiske fliser findes i et stort udvalg af størrelser og former. Fliserne bliver typisk støbt direkte i en form eller skåret ud af en større flise efter brænding. Det giver producenterne muligheder for at lave mange forskellige former og størrelser.

Retskårede fliser

Når vi bruger begrebet “retskåret”, betyder det, at flisen er blevet skåret efter brænding. Det vil sige, at man kan skære flisen ud i præcise mål. Den teknik er særlig vigtig ved større fliser.

Det gør ikke den store forskel, hvis mindre fliser eksempelvis varierer 0,05% i længden, når de ligger ved siden af hinanden. Ved større fliser vil det derimod blive meget tydeligt på resultatet.

Derfor er alle større fliser som regel retskåret. Det gælder størrelserne 60x60 og op efter.

Vælg overflade

Med keramiske fliser er det vigtigt at overveje overfladen. Udover den synsmæssige forskel, siger overfladen nemlig også noget om, hvor ru flisen er, og dermed hvor godt du står fast.

Det er derfor vigtigt at vurdere, hvilket behov du har i det rum, hvor flisen skal bruges.

Overflader på keramiske fliser

Den polerede overflade
Den er blank og glat. Den er ikke skridsikker. Den blanke overflade gør til gengæld, at flisen reflekterer lys og skinner, hvilket giver et glamourøst udtryk.
Den matte overflade
Den er slebet og dermed ikke glat, hvilket gør den mere skridsikker. Den matte overflade har et mere afdæmpet og roligt udtryk.
Den ru overflade
Det er den mest skridsikre. Den er god til rum, der er særligt udsatte for slid som eksempelvis din entré.

Du skal dog være opmærksom på, at jo bedre du selv står fast på flisen, des bedre sætter skidt og snavs sig også.

Vælg look

Med den mere avancerede produktion af keramiske fliser, er det også blevet muligt at lave fliser med forskelligt tryk og print, der får dem til at ligne andre materialer.

Vi har eksempelvis keramiske fliser med træ-look, hvor flisen er ligner ægte træ.

I nogle tilfælde præges der en struktur ind i flisen og andre gange er flisen helt flad, hvor det i stedet printet, der får det til at ligne, at der er struktur i overfladen.

Keramiske fliser med marmor-look er eksempelvis lavet med et print i overfladen.

Pleje og vedligeholdelse

De keramiske fliser er utrolig slidstærke. I modsætning til natursten, kan keramiske fliser tåle syre og suger ikke vand. De er derfor et populært valg til badeværelset og rum med meget slid.

De fleste keramiske fliser (dog ikke vægfliser) er faktisk så slidstærke, at de kunne ligge i Københavns Lufthavn.

Selvom keramiske fliser er slidstærke og rengøringsvenlige, er det stadig vigtigt, at de bliver behandlet ordentligt. Det kan du læse mere om her.

Vi står klar til at hjælpe dig

Med det store udvalg af keramiske fliser kan det godt virke en smule uoverskueligt. Men så længe du er opmærksom på, hvad dine behov er, og om der er en slidstyrke, der skal tages hensyn til, så handler det i bund og grund om at vælge den flise, du bedst kan lide.

Har du brug for hjælp til at vælge din keramiske flise, eller vil have mere information om hvordan du bedst plejer dine fliser, står vi altid klar til at hjælpe dig.

chevron-down