Sådan vælger du det rigtige toilet

Toilettet er faktisk en af hovedårsagerne til, at man overhovedet har et badeværelse i dag. Det er et af de vigtigste elementer i rummet og vil typisk være udgangspunktet for indretningen. Men toilettets funktion og design har ændret sig meget gennem tiden. Læs her hvordan du vælger den rigtige toilet.

At toilettet skal være en aktiv del af indretningen, har givet nogle nye krav til toilettets design, komfort og funktionalitet. Der er derfor nogle ting, du bør være opmærksom på, når du skal vælge dit nye toilet.

Helt overordnet findes der to typer af toiletter: gulvstående og væghængte. Og det er her du skal gøre dit nok mest afgørende valg - både hvad angår praktik og æstetik. Men det kommer vi tilbage til.

Inden vi kommer alt for godt i gang, vil jeg nemlig lige give dig fem gode grunde til at skifte dit gamle toilet ud med et nyt og mere moderne toilet. Læs med her.

5 gode grunde til at skifte dit gamle toilet ud med et nyt

Mindre vandforbrug
De gamle modeller fra 60’erne, 70’erne og 80’erne skyller helt op til 12 liter pr. skyl, hvorimod de nye modeller kun skyller 2-4 liter pr. skyl. Det giver dig en stor besparelse i vandforbruget.
Mere rengøringsvenligt
De nye modeller er mere glatte i siderne, fordi vandlåsen er skjult bag porcelænet. Porcelænet har derudover fået en bedre finish i udformningen, så det ikke griber kalk og snavs på samme måde, som de gamle modeller.
Ingen skyllekanter
Nede i selve toilettet er de gamle skyllekanter blevet fjernet, så kalken ikke samler sig de forkerte steder. Vandet bliver skudt ud i toppen og skyller hele vejen rundt, i stedet for at det løber langs en kant, du ikke kan komme til at gøre ordentlig rent.
Aftageligt sæde
Sædet kan tages af og på, så du får en nemmere rengøring omkring hæftningen.
Soft close
Sædet lukker langsomt ned, så du undgår at det larmer, når det bliver lukket i.

Hvordan vælger du det rigtige toilet?

Vi kan godt blive enige om, at der er mange gode grunde til at vælge de nye modeller, men det er ikke det samme som at sige, at det er et nemt valg.

Valget står først og fremmest mellem det gulvstående og det væghængte toilet. For nogle vil der være praktiske årsager til at vælge det ene frem for det andet, og for andre vil det handle om æstetik og smag. Jeg vil her give dig et overblik over begge typer.

Gulvstående toilet: Til dig der vil have det klassiske

I det klassiske gulvstående toilet er cisternen og selve toilettet samlet i én enhed. Cisternen er bygget sammen med toilettet og sidder bag porcelænet i det, der fungerer som “ryggen” på toilettet. Det er den type toilet, de fleste kender.

Hvis du skal skifte dit gamle gulvstående toilet ud med et nyt

Står du i en situation, hvor du skal udskifte dit gamle gulvstående toilet med et nyt, er det vigtigt at vide, om det eksisterende toilet har en S-lås eller P-lås. Her vil det ofte være nemmest at vælge et nyt toilet, der har den samme type vandlås. Så er du nemlig sikker på, at det passer med dit afløb.

Ved du ikke hvad forskellen er på S-lås eller P-lås? Så får du den her.

P-lås

P-lås giver en fleksibel adgang til afløbet, så du selv kan justere, hvor langt tilbage toilettet skal stå i forhold til væggen.

S-lås

S-lås giver ikke en fleksibel adgang til afløbet, da den går direkte ned i gulvet og bestemmer dermed afstanden ind til væggen.

Hvis du skal købe et gulvstående toilet

Hvis du ikke står med eksisterende toilet, men blot ønsker et gulvstående toilet til dit nye badeværelse, kan du med fordel tjekke afstanden til afløbet. Det vil nemlig være en væsentlig faktor, i forhold til hvilken type vandlås toilettet bør have.

Gulvstående toiletter findes i to varianter: fristående og back-to-wall. Læs om de to forskellige modeller her.

Fristående

Et fritstående gulvtoilet kan i princippet stå hvor som helst i rummet. Det er kun afhængigt af afløbets placering. Fritstående toiletter findes både med P-lås og S-lås.

Back-to-wall

Et back-to-wall toilet sættes helt ind til væggen. På den måde slipper du for luftrummet bag toilettet, som tit kræver ekstra rengøring og som samtidig er besværligt at komme til. Modellen har ofte en P-lås, der gør den fleksibel i forhold til placeringen, så du ikke behøver sætte det, der hvor det gamle toilet stod.

Væghængt toilet: Til dig der vil spare plads

Det væghængte toilet er blevet et populært valg for dem, der skal renovere eller bygge et nyt badeværelset. Hos Bad & Fliser er det 9 ud af 10 kunder, der vælger et væghængt toilet.

Få toilettet væk fra gulvet

Det gode ved væghængte toiletter er, at det kommer væk fra gulvet. Det gør det meget nemmere at holde gulvet rent nedenunder. Derudover kan du spare en masse plads, hvis du har mulighed for at bygge cisternen ind i væggen.

Byg en kasse til cisternen

Har du ikke mulighed for det, bygger du blot en kasse til cisternen. Kassen kan med fordel bygges ud fra væggen med samme fliser eller farve, så det bliver en naturlig del af væggen. Du får samtidig den ekstra bonus, at du kan bruge toppen af kassen som en hylde, hvor du kan sætte ting på.

Væghængt toilet i kompaktmodel

Et toilet er typisk 52-58 cm i længden. Men nu kan du også få et væghængt toilet i en kompaktmodel, hvor længden er 43 cm. Du får dermed et mindre toilet, uden at du går på kompromis med komforten, når du sidder. Kompaktmodellerne er særligt ideelle til mindre badeværelser.

Stort udvalg af farver

Ud over funktionaliteten og praktikken ved det væghængte toilet, er der mange, der synes, at de væghængte modeller ser bedre ud. De væghængte modeller findes i et stort udvalg af farver og kan dermed bruges som en del af indretningen.

Vidste du for eksempel, at du kan få et blåt, grønt eller rødt toilet?

Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber toilet?

Vandlåsens udformning
Se om toilettet er glat i siderne. Hvis du kan se vandlåsens udformning, vil der også være et sted, hvor snavs og støv kan lægge sig. Et toilet med mange kanter kræver generelt mere rengøring.
Kvaliteten af overfladen
Mange leverandører leverer toilettet med en “Basic” eller “Premium” overflade. Premium er en ekstra coding, toilettet har fået, der gør, at porerne i porcelænen er helt lukkede. Det betyder, at det er meget nemmere at holde overfladen ren for kalk og andre urenheder. I det lange løb er det helt klart det værd at vælge et toilet med en ekstra god coding. Spørg derfor altid ind til kvaliteten af overfladen på toilettet.

Sådan vælger du det rigtige toilet

1 Tjek forholdene på dit badeværelse så du på forhånd ved, hvad der kan lade sige gøre.
2 Undersøg om afstanden til dit afløb kræver en bestemt type vandlås.
3 Vælg mellem gulvstående og væghængt alt efter dit behov og din indretning.
4 Vær opmærksom på vandlåsens udformning og toilettets overflade, så du undgår unødvendig rengøring.

Skal du have hjælp til at vælge?

Hvis du har brug for rådgivning i forbindelse med dit valg af toilet, står vi altid klar til at hjælpe dig. Og så er der faktisk ikke andet tilbage at sige end; nyd det store udvalg af toiletter, du finder hos Bad & Fliser!

chevron-down