Sådan vælger du det rigtige håndvask- og brusearmatur

Håndvask- og brusearmaturet er blandt badeværelsets vigtigste funktioner. Du vasker ofte hænder flere gange om dagen, men til gengæld giver et dejligt brusebad bare en god start på dagen. Armaturerne har samtidig en dekorativ effekt i rummet. Læs her hvordan du vælger det rigtige armatur til både håndvask og brus.

Du bruger dine armaturer hver dag, og de skal helst holde i mange år. Det er derfor vigtigt, at du vælger armaturer, der passer til dit behov. Det gælder både kvalitet, funktionalitet og æstetik.

3 overvejelser du bør gøre dig, inden du vælger armatur

Kvalitet
Hvor høj kvalitet skal armaturet have, og matcher det med dit budget?
Funktionalitet
Er der nogle særlige funktioner, du har brug for i dit armatur?
Æstetik
Hvilket design vil passe ind i resten af badeværelset?

Kvaliteten har betydning for holdbarhed og pris

En af de ting du skal være opmærksom på, når du vælger dit håndvaskarmatur, er kvaliteten af indmaden. Indmaden kan være to forskellige typer: plastik eller keramisk.

Keramisk indmad knuser kalken

Det kan være en fordel med den keramiske indmad, da det danske vand indeholder meget kalk. De keramiske dele vil nemlig knuse den kalk, der løbende ophober sig i armaturet.

Plastik indmad er ofte billigere end den keramiske

Plastik vil derimod, over tid, få ridser og hurtigere have brug for udskiftning. Du vil til gengæld opleve, at armaturer med indmad af plastik ofte er billigere end dem med keramisk.

Vedligeholdelse defineres af overflade og materiale

Dit valg af overflade og materiale vil også have betydning for både holdbarhed og pris.

PVD overfladen er nemmere at vedligeholde

PVD er en coding, der bliver brændt på armaturet. Det gør, at overfladen er næsten lige så hårdfør som rustfrit stål. Overfladen bliver mindre sårbar overfor ridser og er nemmere at vedligeholde med almindelige rengøringsmidler.

Den lakerede overflade er ofte billigere end PVD

I modsætning til PVD bliver farven her lakeret på armaturet. Det gør overfladen mere sårbar overfor ridser, og du kan risikere, at lakken bliver slidt af, hvis du bruger kalkfjerner eller andre hårde rengøringsmidler. Den lakerede overflade vil dog typisk være billigere end PVD.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ OM DU KAN FÅ RESERVEDELE

Det er vigtigt at være opmærksom på, om du kan få reservedele til dit armatur. Det er nemlig ikke alle producenter, der leverer reservedele. Hos Bad & Fliser har vi kun leverandører, der leverer reservedele, så du altid kan få udskiftet dele, der måtte blive slidt med tiden.

Funktionaliteten har betydning for dit daglige brug

Funktionaliteten af dine armaturer bør tage udgangspunkt i dit behov. Både hvem og hvor mange I er i husstanden, men også størrelsen på rummet og hvordan det er indrettet.

Det vigtigste er, at der er plads til dine hænder under hanen, så du ikke får vand ud over det hele, når du vasker hænder. Tænk derfor også over længden på grebet. Jo kortere grebet er, des større chance er der for, at du får en masse vand ud over armaturet og vasken, når du tænder og slukker for vandet.

Hvilke typer af håndvaskarmaturer findes der?

Dit valg af håndvaskarmatur afhænger af dit valg af håndvask. Størrelsen og formen på vasken vil ofte sætte nogle krav til armaturets højde og længde. Du vil i nogle tilfælde også være bundet af en bestemt type armatur, alt efter om der er et hanehul i vasken eller ej.

Armatur med et eller to greb

På nogle armaturer kan du vælge mellem to greb, hvor det kolde og varme vand justeres hver for sig eller ét greb, hvor temperaturen justeres i én.

Indbygget armatur

Hvis du ikke er afhængig af et hanehul og gerne vil spare plads omkring vasken, kan du vælge et indbygget armatur. Du skal dog være opmærksom på afstanden mellem vasken og væggen, så der ikke lander en masse vand bag vasken, når du tænder og slukker for vandet.

Berøringsfrit armatur

Hvis du gerne vil undgå greb på dit armatur, kan du vælge et, der er berøringsfrit.

Hvilke typer af brusearmaturer findes der?

Størrelsen og formen på badeværelset kan være afgørende for dit valg af brusearmatur. Du har ikke altid de samme muligheder på et lille københavner-badeværelse som på et stort badeværelse.

Indbygget eller udvendigt armatur

Med et indbygget armatur vil det kun være brusehoved og greb, der er synlige. Resten er indbygget i væggen. Det betyder, at der er færre udvendige dele, der skal rengøres. Mange synes også, at det er en pænere løsning, da det ikke fylder så meget i rummet.

Med et udvendigt armatur er hele brusesættet synligt, da det er installeret uden på væggen. Brusearmaturet bliver dermed en mere aktiv del af indretningen på badeværelset.

Du kan nemt udskifte et udvendigt armatur, da de indvendige dele er universelle. Med et indbygget armatur kan du i de fleste tilfælde skifte de udvendige dele til en anden farve, så længe det er samme model.

Armatur med termostat- eller miksergreb

Et termostatgreb styrer temperaturen på vandet for dig. Det kan være en fordel, hvis du eksempelvis bor i en etageejendom. Hvis din underbo stjæler det varme vand, vil termostaten sørge for, at der er en konstant temperatur, så du ikke får et koldt gys.

Med et miksergreb står du selv for at regulere temperaturen, hvilket gør den mindre kompliceret og dermed også en mere driftsikker løsning.

Skoldningssikring følger med termostatgrebet

En fordel ved termostatgrebet er, at der er skoldningssikring, der sørger for, at du ikke brænder dig på det varme vand. Det kan være særlig godt til en husstand med børn.

Æstetikken har betydning for badeværelsets look

Når du har fået styr på kvalitet og funktionalitet, er der kun tilbage at vælge looket på dit armatur. De findes i et stort udvalg af forskellige designs, former og farver. Du kan derfor bruge dem som en dekoration på badeværelset.

Match farven på armaturet med andre detaljer på badeværelset

Uanset om du har valgt PVD eller en lakeret overflade, finder du et stort udvalg af farver til både dit håndvask- og brusearmatur. Du kan overveje, om armaturerne skal fremhæves eller være mere neutrale i rummet. Du kan også matche dem med andre detaljer på badeværelset.

Krom og stål har i mange år været de dominerende farver på de danske badeværelser. Men farver som sort, messing og guld bliver mere og mere populære.

Blank

Giver ofte et mere elegant look. Du ser til gengæld kalk en smule mere.

Mat

Giver et mere roligt udtryk, og kalk ses ikke lige så tydeligt.

Sådan vælger du det rigtige armatur

1 Vurder hvor meget kvaliteten betyder i forhold til holdbarhed og budget
2 Definér hvad dit behov er i forhold til rummets indretning og hvem I er i husstanden
3 Vær opmærksom på om håndvasken stiller nogle krav til håndvaskarmaturet
4 Find ud af om du foretrækker et indbygget eller udvendigt brusearmatur
5 Vælg farve og glans på dine armaturer alt efter det ønskede look

Skal du have hjælp til at vælge?

Hvis du har brug for rådgivning i forbindelse med dit valg af armatur, står vi altid klar til at hjælpe dig. Og så er der faktisk ikke andet tilbage at sige end; nyd det store udvalg af armaturer, du finder hos Bad & Fliser!

chevron-down