Sådan vælger du den rigtige vask til badeværelset

Badeværelset har faktisk ikke ændret sig det store de sidste 100 år. Det var dér, vi fik vand i rørene og fik placeret en håndvask og et toilet i et rum, vi kalder badeværelse. Det der dog har ændret sig er, at vi i dag har et væld af farver, former og materialer, vi kan vælge i mellem. Og det gælder også for håndvasken. Læs her hvordan du vælger den rigtige vask.

Dit valg af vask vil højst sandsynligt hænge sammen med dit valg af møbel og armatur. Hvad enten du starter med at vælge vask, møbel eller armatur, kan det være en fordel at indtænke alle elementerne i beslutningen.

Hvilke typer af vaske findes der?

Der findes et stort udvalg af vaske i forskellige størrelser, former, materialer, farver og designs. Men det første du skal beslutte dig for er, hvilken type vask der passer til dit behov og, ikke mindst, til din indretning.

Væghængt vask giver god plads

Den væghængte vask er fleksibel i forhold til, hvor i rummet den bliver sat op. Det er en god løsning, hvis du ikke har plads til eller behov for opbevaring under vasken. De findes endda også i hjørne-modeller, hvis det kniber med pladsen.

Fritstående vask fungerer som en dekoration

Den fritstående vask kræver blot, at der er et bord eller en bordplade, den kan sættes på. En fritstående vask bliver meget synlig i rummet og kan være en fordel, hvis du gerne vil bruge vasken som en dekoration eller til at skabe et bestemt udtryk.

Nedfældet vask skåner bordpladen

Den nedfældede vask bliver nedsænket i bordpladen, så det kun er det øverste af kanten, der er synlig. Det er en god løsning, hvis du gerne vil skåne din bordplade for vand og sæberester. Du kan med fordel vælge en nedfældet vask, hvis du har en bordplade af træ eller natursten.

Integreret vask er nem at rengøre

Den integrerede vask går ud i ét med bordpladen. Vask og bordplade er altså af samme materiale. Fordelen er, at alt hvad du plasker rundt med af vand kan tørres direkte ned i vasken.

Størrelsen på vasken afhænger af plads og behov

Uanset hvilken type vask du vælger, findes de i et hav af forskellige størrelser. Størrelserne spænder fra vaske, der går fra væg til væg og helt ned til de bittesmå københavner-vaske, der kan være i den mindste lille lejlighed på Nørrebro.

Størrelsen på en fritstående, nedfældet eller integreret vask vil typisk afhænge af størrelsen på bordpladen eller møblet. Det kan derfor være en god idé at kende bredden og dybden på møblet eller bordpladen, inden du vælger vask.

Skal du have en væghængt vask, vil størrelsen primært være afhængig af pladsen og dit behov.

Vaske har både en bredde, dybde og højde

Når vi taler om størrelsen på en vask, er det vigtigt, at du tager hensyn til både bredden, højden og dybden. Bredden og dybden har betydning for, hvor meget vasken fylder i rummet, mens højden vil have betydning for dit håndvaskarmatur.

Det er vigtigt for rummets fornemmelse, at du sørger for, at der er lidt luft omkring vasken, og at der samtidig er god plads til de andre funktioner i rummet.

Brug form, farve og materiale til at understrege din stil

Udover et stort udvalg af materialer, kommer producenterne også hele tiden med nye farver og former på deres vaske.

Materialet er afgørende for vedligeholdelsen

Vaske findes mange forskellige materialer, herunder både komposit, porcelæn, natursten, beton og glas. Vi sælger dog oftest vaske i enten komposit eller porcelæn. Materialerne passer ind i de fleste badeværelser og er samtidig de nemmeste at rengøre.

Komposit er et formbart materiale med mat overflade

Komposit er kendt for sit mat-hvide look, der gennem de seneste år har gjort sig særligt bemærket på de danske badeværelser. Det er et formbart materiale og kan derfor laves i næsten alle former. Men den helt store fordel ved komposit er, at det er et stærkt og rengøringsvenligt materiale.

Langt de fleste typer komposit kan tåle afkalkning, og skulle der komme en ridse, kan det pudses op. Du kan endda fjerne din røde neglelak, da de ofte også tåler acetone. Vi anbefaler dog, at du rådfører dig, inden du fyrer dine skrappe rengøringsmidler ud over vasken.

Porcelæn er et syrefast materiale med en blank overflade

Porcelæn har i mange år været det mest brugte materiale til vaske. Det er et materiale de fleste kender. Porcelæn er kendetegnet ved at være hårdfør og syrefast. Den blanke overflade gør, at der ikke er meget, der kan sætte sig i den, og at den er nem at rengøre.

Runde former kan bruges til at bløde rummet op

Alt efter størrelse og materiale, finder du også vaske i mange forskellige former. Du kan derfor nemt være kreativ og bruge formen til at understrege en bestemt stil.

En rund vask kan eksempelvis bruges til at bløde rummet op, hvor en firkantet vask derimod vil understrege de stramme linjer i et rum.

Farven kan bruges til at ramme det rigtige look

Hvid er nok den mest dominerende farve, når det kommer til vaske. Det hænger sandsynligvis sammen med, at både porcelæn og komposit i sin naturlighed er et hvidt materiale. Men du kan faktisk få din vask i et utal af farver og mønstre.

Det giver dig mulighed for at ramme det helt rigtige look på badeværelset.

Vær opmærksom på hanehul, bundventil og overløb

Når vi taler om valg af vask, er det også vigtigt at huske at tænke på hanehul, bundventil og overløb. Det kan hurtigt blive glemt, når du først bliver optaget af det store udvalg af størrelser, former og farver.

Med eller uden hanehul

Hvis du gerne vil have, at håndvaskarmaturet skal sidde i selve vasken, er det vigtigt, at du sikrer dig, at der er et hanehul i vasken. Hvis du vil have et indbygget armatur, skal der ikke være hanehul i vasken.

Bundventilen kan matches med vasken eller armaturet

Alle vaske skal bruge en bundventil. Bundventilen er den, du lukker for, når du skal fylde vasken op med vand. Mange bliver derfor overraskede over, at den ikke automatisk følger med vasken.

Men det er vigtigt, at du selv vælger, hvilken bundventil du gerne vil have. Du kan nemlig selv vælge, om bundventilen skal matche vasken eller armaturet. Derfor er bundventilen et tilvalg.

Afløb er typisk universelle og passer til alle bundventiler.

Overløbet skal sikre at vandet kan løbe væk

Overløbet er det lille hul i vasken, der typisk er placeret under armaturet. Overløbet sørger for, at vandet har et sted at løbe hen, hvis du lukker for din bundventil. Der vil på de fleste vaske være et overløb, men du finder også mange vaske, der sælges uden.

Har du ikke et overløb i vasken, skal du helst have en tvangsåben bundventil, så du aldrig står i den situation, hvor vandet ikke kan løbe væk. Alternativt skal du have et afløb under vasken, så vandet kan komme væk den vej rundt.

Sådan vælger den rigtige vask til badeværelset

1 Find ud af hvilken type vask der passer til dit behov og din indretning
2 Vurder hvilken størrelse vasken skal have alt efter plads og evt. valg af møbel
3 Vælg materiale, form og farve med udgangspunkt i rengøringsbehov og ønskede udtryk
4 Vær opmærksom på hanehul, bundventil og overløb

Skal du have hjælp til at vælge?

Hvis du har brug for rådgivning i forbindelse med dit valg af vask til badeværelset, står vi altid klar til at hjælpe dig. Og så er der faktisk ikke andet tilbage at sige end; nyd det store udvalg af vaske, du finder hos Bad & Fliser!

chevron-down