Rengøring og pleje af natursten og terrazzo

Det gode ved natursten er, at det er et materiale, der er hentet direkte fra naturen. Men det giver også nogle særlige krav til din rengøring og flisepleje, hvis du vil sikre dig, at de holder sig pæne i mange år. Her får du vores anbefalinger til, hvordan du rengør og plejer dine natursten.

OBS. Terrazzo-fliser består primært af naturlige materialer og hører derfor ind under natursten, når det kommer til korrekt rengøring og vedligeholdelse. Du kan derfor også følge nedenstående anbefalinger, hvis du har terrazzo-fliser.

Først og fremmest vil vi anbefale, at du pakker din kalkfjerner og andre syreholdige rengøringsmidler langt væk. Dem må du nemlig ikke bruge på dine natursten. Syren i produkterne vil simpelthen ødelægge dem.

Vi vil derfor i denne guide præsentere dig for en række syrefri og miljøvenlige produkter fra Fila, der er udviklet til at give den rette behandling af natursten.

Få fat i de rigtige produkter

Hos Bad & Fliser anbefaler vi de miljøvenlige produkter fra Fila, som du kan høre mere om i videoen her.

Sådan behandler du dine natursten eller terrazzofliser, inden de bliver installeret

Natursten er som udgangspunkt sugende, hvilket betyder, at de vil de suge alt væske, de kommer i nærheden af, hvis du ikke får lukket dem i overfladen. Det gælder vand, fedt, snavs og rødvinspletter.

Har du lige installeret dine nye natursten- eller terrazzofliser?

Er dine naturstensfliser netop blevet installeret, og alle forudsætninger for korrekt installation er opfyldt, anbefaler vi, at du følger nedenstående metode. Den kan bruges, uanset om fliserne er på gulv eller væg.

Sådan behandler du dine nyinstallerede natursten- eller terrazzofliser

1 Fjern fugeslør med PS87 på matte natursten eller Cleaner Pro på blanke natursten
2 Imprægnér dine natursten og cementfuger med MP90 Eco Extreme
3 Cleaner Pro klarer den løbende rengøring af dine natursten

Vælg den rigtige fuge

Du skal altid bruge cementfuge til natursten. Natursten kan nemlig ikke tåle syren i epoxyfugen. Cementfugen har det dog med at efterlade et fugeslør, der ligger som en mat hinde på dine nyinstallerede fliser, som du skal starte med at fjerne med en grundig rengøring.

Test produkterne af på et mindre synligt sted

Det virker måske overvældende at skulle huske, hvilke produkter du kan bruge på natursten, og hvilke du ikke kan. Men en generel tommelfingerregel til rengøring af natursten er, at du tester produktet af på et mindre synligt sted eller på en overskydende flise, inden du kaster dig ud i den store rengøring.

På den måde sikrer du, at flisen ikke tager skade af produktet. Skulle uheldet være ude, og du er kommet til at bruge et produkt, der har skadet flisen, kan du trøste dig med, at det er et sted, du ikke kan se.

Har du brug for hjælp?

Denne guide er vejledende og omhandler kun rengøring og behandling af natursten. Hvis du er i tvivl om, hvilke produkter du skal bruge til rengøring og vedligeholdelse af dine nyindkøbte fliser, kan du altid kontakte os og få den præcise vejledning.

chevron-down