Alt du skal vide om de unikke naturstensfliser

Det bedste ved natursten er, at de er unikke. Der er derfor ikke to naturstensfliser, der er ens. Dem der vælger naturstensfliser, er dem, der har glæden ved naturligheden, historien, ægtheden i stenen og det, at de kan lægge noget i deres hjem, der kan holde for evigt.

Hvad er natursten?

Natursten er, som det fremgår af navnet, sten, vi henter i naturen. Mere specifikt er det en type vulkansk bjergart, der er fremkommet gennem millioner af års friktion og tryk og med en speciel

blanding af feldspat, kvarts og mineraler. Det giver natursten et unikt udtryk, du ikke finder i andre fliser.

Natursten kommer fra hele verden

Natursten hentes i store blokke fra forskellige brud i hele verden. Et af de mere kendte brud er carrara-bruddet fra Italien. Fra hvert enkelt sted er stenen unik, hvilket betyder at vi har et uanet antal af forskellige typer natursten.

Typer af natursten

Marmor
Marmor er den mest udbredte natursten. Der findes mange forskellige slags marmor - helt op mod 300 forskellige, afhængigt af hvilke brud man henter dem fra. Det er en sten, der har et meget højt indhold af kalk.
Granit
Granit er også en af de kendte typer natursten. Det er et hårdt materiale, der har et højt indhold af kvarts, hvilket giver den dens skinnende effekt.
Sandsten og travertin
Sandsten og travertin er mere porøse typer af natursten. Dem kan du enten lade stå rå med deres huller, eller spartle dem ud i forbindelse med, at du lægger din fuge.

Naturstensfliser

Når du nu ved, hvad natursten er, og hvor det kommer fra, er der nogle ting, du skal vide om naturstensfliser. Læs med her og bliv klogere på alt det, der er værd at vide om naturstensfliser.

Vælg overflade

Når du har valgt din natursten, er det vigtigt at overveje, hvilket udtryk du ønsker. Det afhænger nemlig af flisens overflade. De to mest udbredte overflader er højpoleret og mat.

Den polerede overflade

Den polerede overflade er glat og blank. Vælger du eksempelvis højpoleret marmor, vil det skabe en følelse af luksus. Flisen reflekterer lys og skinner, hvilket giver et glamourøst udtryk.

Den matte overflade

Den matte overflade betyder, at flisen er slebet. Det giver et mere afdæmpet og roligt udtryk, som passer rigtig godt ind i den nordiske og danske indretning. Blandt marmor-fliserne er det eksempelvis den overflade, vi sælger flest af.

Antik marmor

Derudover har vi faktisk også den traditionelle, men ikke så udbredte, antikke marmor. Det er en marmor, der er blevet tromlet, hvilket gør den mere rå og kantet. I sin naturlighed fremstår den med huller, som du med fordel kan fylde ud med fuge.

Vælg størrelse

Når du har besluttet dig for overflade, og dermed også hvilket udtryk du gerne vil skabe med dine naturstensfliser, skal du vælge størrelse.

Naturstensfliser i forskellige størrelser

En anden fantastisk ting ved natursten er, at når de skal laves til fliser, kan de laves i næsten alle størrelser. Naturstensfliser kommer derfor både som mosaikker, sildeben, klassiske 60x60 og helt op til 60x120 cm.

Pleje og vedligeholdelse af natursten

Vælger du naturstensfliser, skal du være opmærksom på, at de består af organiske materialer, og du kan derfor ikke bruge dine almindelige rengøringsmidler.

Du kan eksempelvis ikke bruge kalkfjerner på marmor, der har et højt indhold af kalk. Og generelt tåler natursten slet ikke produkter, der indeholder syre.

Natursten, i sin naturlige form, er nemlig sugende. Det vil sige, at naturstensfliser suger den væske, de kommer i kontakt med. Det kan give misfarvninger og i værste fald ødelægge dem.

Imprægnering

Det betyder dog ikke, at du skal undgå naturstensfliser. Der er nemlig en løsning. Når du har fået dine flotte og unikke naturstensfliser hjem, så start med at give dem en omgang imprægnering. Imprægnering forhindrer nemlig stenen i at suge.

Du kan endda bruge imprægnering som en del af flisens udtryk. Du kan nemlig vælge at imprægnere ved at farvefremhæve eller ved at bibeholde det naturlige udtryk.

Det er forskelligt fra brug, rengøringshyppighed og antal i husstand, om du skal imprægnere igen efter 1 år, 4 år eller måske slet ikke. Men det vigtigste er at få stenen lukket fra start af, så du har en flise, der kan holde i mange år.

Når du har imprægneret din naturstensflise, findes der mange metoder til løbende pleje og vedligeholdelse.

Køb gerne ekstra

Da natursten er unikke, skal du huske at købe de ekstra 10-20% fliser, der gør, at du kan komme godt i mål med dit projekt. Skulle skaden ske, og en af dine fliser skulle gå i stykker eller blive beskadiget, er det en fordel at have nogle ekstra liggende, du kan skifte ud med.

Henter vi et nyt parti hjem, er det nemlig ofte fra et nyt sted i bjerget, måske endda fra et andet brud, og så kan flisen se helt anderledes ud sammenlignet med dem, du har i forvejen.

Vi står klar til at hjælpe dig

Det virker måske overvældende, men det er vigtigt, at du ikke lader dig skræmme. Så længe du er opmærksom på de få regler, der er, når du vælger natursten, så garanterer vi dig, at du nok skal få glæde af dine naturstensfliser i mange år.

Har du brug for hjælp til at vælge din naturstensflise, eller vil have mere information om hvordan du bedst beskytter din natursten, står vi altid klar til at hjælpe dig.

chevron-down